Welke maat scheenbeschermers moet ik kiezen?

De keuze die je maakt voor kickboks / MMA scheenbeschermers, is afhankelijk van de sport die je beoefend en de gevoeligheid voor kneuzingen. Ga je voornamelijk tegen een bokszak, pads of trapkussens trappen, dan is het niet nodig om hele stevige kickboks scheenbeschermers aan te schaffen. Een eenvoudige kickboks scheenbeschermer die gemakkelijk om je scheenbeen passen, zijn vaak al voldoende hiervoor. Judoka’s en Karateka’s gebruiken deze onder hun broek, tenzij je al snel last krijgt van blauwe plekken en kneuzingen op je scheenbenen. In dit geval kun je beter kiezen voor voorgevormde scheenbeschermers.

Ben je een kickbokser of MMA-vechter en trap je veel (met de grote kans dat je ook een keer op een blok trapt), dan kun je het beste de voorgevormde scheenbeschermers gebruiken. Maar hier zit ook nog verschil in qua hardheid en bescherming. Ben je een beginnende kickbokser of MMA-vechter, dan neem je even de volgende punten door voor je keuze:

Materiaal scheenbeschermers

Synthetisch leer of ook wel skintex/syntetisch of PU genoemd volstaat voor een goede scheenbeschermer. Leren scheenbeschermers zijn er weinig, maar relatief wat duurder. Tegenwoordig zijn de PU scheenbeschermers van zeer goede kwaliteit, dat ze niet veel onder doen voor de leren scheenbeschermers.

Pasvorm en grootte scheenbeschermers

Over het algemeen zijn de betere scheenbeschermers al voorgevormd. De mate waarin de scheenbeschermer is voorgevormd, is afhankelijk van het merk. Sommige scheenbeschermers zijn daardoor niet zo geschikt voor hele brede scheenbenen. De scheenbeschermer moet wanneer je hem vastmaakt mooi aansluiten op je scheenbeen. Het moet niet zo zijn dat, bij elke trap die je maakt, je scheenbeschermer verschuift en dat jij het weer terug op zijn plaats moet trekken. De grootte van je scheenbeschermer is, behalve voor de hoeveelheid aan bescherming, ook van belang voor de mate van bewegingsvrijheid. De scheenbeschermers moeten iets onder je knieschijf ophouden, zodat je nog voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het is ook niet fijn als je scheenbeschermers te breed zijn en ook je tenen mogen best onder de bescherming voor het voetgedeelte uitkomen. Je staat namelijk heel veel op de bal van je voet. 

Hardheid scheenbeschermers

Je scheenbeschermers moeten niet de hele impact van je trappen opvangen, zodat je scheenbenen kunnen wennen. Maar ze moeten wel voldoende impact absorberen om blessures te voorkomen. De meeste voorgevormde scheenbeschermers voldoen hier wel aan. Sommige voorgevormde scheenbeschermers hebben echter een harde beschermingslaag. Zij hebben daarbij vaak nog een extra verdikkingsstuk in het midden over de lengte van de scheenbeschermer. Dit soort scheenbeschermers laten bijna geen impact meer door. Het grote probleem hierbij is dat je schenen niet wennen aan de impact van een traptechniek en dat jij niet in de gaten hebt hoe hard je trapt. Houd daarom bij de keuze van je fight gear ook rekening met hoe jouw trainingspartners jouw materialen ervaren tijdens de training.

Sluitingen scheenbeschermers

De sluitingen zijn over het algemeen van klittenband (met of zonder ijzeren ring waar je het klittenband doorheen haalt om de scheenbeschermer dicht te doen). Het is van belang dat de klittenband stevig is en goed sluit. Het maakt niet veel uit of de scheenbeschermer twee of drie van deze banden heeft, als je de scheenbeschermer maar strak genoeg dicht kunt doen en dat de banden de beschermer ook tijdens het trappen op zijn plaats houdt. Onder de voet zit ook altijd een (meestal elastieken) band om de beschermer ook bij de voet op de plaats te houden. Hier bij is het fijn als deze band onder de voet redelijk breed is, of dat er aan de achterkant van de hiel nog zo’n band zit.

Meten van de scheenbenen

De juiste lengte Scheenbeschermers

De ene maat M is de andere niet. Per scheenbeschermer hebben wij een maten tabel staan. Daarbij staat bij iedere maat het aantal centimeters die nodig zijn.

Om je eigen centimeters te vinden, meet je de lengte tussen de volgende punten.

  1. Net onder de knie
  2. Net boven de enkel

 

Succes bij het kiezen van je scheenbeschermers. En heb je liever nog wat persoonlijk advies? Stuur ons dan een e-mail, bel gerust of kom naar onze fysieke winkel in Groningen. Meten is weten, dus pak een meetlint en weet welke maatje het beste kan bestellen.

Bekijk de scheenbeschermers van bekende merken

Venum Scheen beschermers

Alle Kickboks scheenbeschermers van Venum

G4F Scheen beschermers

Bekijk alle Scheenbeschermers van G4F

Super Pro Scheen beschermers

Scheenbeschermers van Super Pro

Joya Scheen beschermers

Alle Kickboks scheenbeschermers van Joya

Welke scheenbeschermers

De keuze die je maakt voor Kickboks / MMA scheenbeschermers, is afhankelijk van de sport die je beoefend en de gevoeligheid voor kneuzingen. Ga je voornamelijk tegen een bokszak, pads of trapkussens trappen, dan is het niet nodig om hele stevige kickboks scheenbeschermers aan te schaffen. Een eenvoudige kickboks scheenbeschermer die gemakkelijk om je scheenbeen passen, zijn vaak al voldoende hiervoor.

Judoka’s en Karateka’s gebruiken deze onder hun broek, tenzij je al snel last krijgt van blauwe plekken en kneuzingen op je scheenbenen. In dit geval kun je beter kiezen voor voorgevormde scheenbeschermers.

Bekijk alle scheenbeschermers

Scheenbeschermers voor Kinderen

Bekijk hier alle scheenbeschermers voor kinderen. Dus de wat kleinere maten.

Arrow up